Gevallen van roofvogelvervolging zijn erg moeilijk op te sporen, vooral het uitleggen van gif is een koud kunstje. Thuis bewerk je aas met gif en vervolgens verspreidt je het aas vanuit een rijdende auto. De gemelde gevallen zijn dan ook het topje van de ijsberg.

In 2007 vonden drie bewezen gevallen van roofvogelvervolging plaats. Bovendien waren er twee gevallen van (roof)vogelvangst. Ze worden hierna toegelicht.

In Noordgouwe (dui) werd door Rinus van ’t Hof een met hagel doorschoten nest van een Buizerd aangetroffen. Helaas heeft het Regionaal Milieuteam (RMT) het bewijs tegen de verdachten niet rond gekregen.

Op 22 april 2007 werd door Jeroen Castelijns tijdens een nestcontrole bij de Poldersekreek Zaamslag (52,6/372,4) onder een Buizerdnest ‘oude’ hagelinslag ontdekt die er zeker in 2005 nog niet was (zie foto). Voorjaar 2006 lieten de ouders het nest in de eifase in de steek. Het nest werd toen alleen beklommen in de eifase. Vanaf de grond was de reden van mislukking niet te beoordelen. Dit nest was overigens in 2004, 2005 en 2007 wel succesvol.

Eén jaar oude hagelsinslag bij een Buizerdnest aan de Polderse Kreek Reuzenhoek (Zaamslag). 22 april 2007. [i]Foto: Jeroen Castelijns.[/i]Eén jaar oude hagelsinslag bij een Buizerdnest aan de Polderse Kreek Reuzenhoek (Zaamslag). 22 april 2007. Foto: Jeroen Castelijns.

Eind maart 2007 werd in de Dijckmeesterpolder nabij Philippine (ozv) (38/369) een met carbufuran bewerkte Ekster Pica pica en een dode Buizerd gevonden. De Ekster was uitgelegd als aas en de Buizerd was na het eten ervan gestorven (RMT en Pedro Zoun CIDC). Het ging hier om een nieuwe vestiging van de Buizerd. Op het moment van vergiftiging was het nest bijna gereed (Henk Castelijns).

Op 31 december 2006 werd door Alex Wieland in een kraaienvangkooi in de Hedwigepolder (ozv) een eerstejaars Havik aangetroffen. Omdat niet aangetoond kon worden dat hier opzet in het spel was, is de vogel in overleg met de politie gelost. Het is overigens niet de eerste keer dat hier sprake was van ‘roofvogelvangst’. Zo werden een tiental jaar gelden al eens Ransuilen in een kooi aangetroffen en is eens iemand door tussenkomst van de auteur beboet voor het vangen van een Torenvalk. Het is een locatie om goed in de gaten te houden.

Bij de Oesterdam (mar) werd in maart 2007 door een (roof)vogelaar een illegale vogelvanger betrapt. Het bleek om een voor de politie ‘bekende’ uit het oosten van Brabant te gaan. Hij had nog meer uitgevreten, waarvan de bewijzen in zijn vriezer lagen. De dader is inmiddels veroordeeld tot 100 dagen hechtenis en 240 uur dienstverlening.

Verdachte, niet bewezen gevallen, van roofvogelvervolging, waren er nabij Zonnemaïre (dui), Sirjansland (dui), Oosterland (dui), Schuddebeurs (dui), Kerkwerve (sch), Burg-Haamstede (sch) en Rilland-Bath (hzb).