Geschreven door Jeroen Castelijns
Gepubliceerd: 28 april 2014
Op 26 en 27 april zijn in Zeeuws-Vlaanderen de eerste nestcontroles uitgevoerd. Hieronder een impressie.
De Buizerds zijn dit jaar erg goed begonnen. Bij de nestcontroles werd twee maal een vierlegsel aangetroffen (N=20). Het gemiddeld aantal eieren bedraagt 3.0. Dat is uitzonderlijk hoog.
Een Buizerdnest met twee jongen van ca. twee dagen oud en een ei dat aan het uitkomen is.
Een Buizerdnest met drie eieren waarvan het eerste ei aan het uitkomen is. In dit stadium is het piepen van de jongen in het ei hoorbaar.
Deze Buizerd is niet zo succesvol. Eén ei ligt op de nestrand, wordt niet meer bebroed en zal daardoor niet uitkomen. Ook ligt er een restant van wat een derde ei is geweest. Oorzaak onbekend.
Vorig jaar heeft de Havik voor het eerst gebroed in Zeeuws-Vlaanderen. Dit jaar zijn er reeds drie nesten gevonden: alle vierlegsels. Bebroedde nesten zijn te herkennen aan dons op de nestrand. Dit is ook vanaf de grond zichtbaar.
Een Haviknest met twee jongen van ca. één dagen oud en een twee eieren die aan het uitkomen zijn.
Drie schitterende jonge Ransuilen op een oud kraaiennest. Een soort waarvan de nesten lastig te vinden zijn. Hiervan ringen we dan ook meestal maar één of twee nesten per jaar.
Close up van een jonge Ransuil.
Een Slechtvalklegsel van drie eieren. Deze Slechtvalk zit nog erg laat te broeden (27 april). Het is afwachten of de eieren nog uitkomen.
Twee jonge Haviken van ca. twee dagen. De eieren zijn al aan het uitkomen
Twee jonge Buizerds van ca. twee dagen oud. Het oudste jong geeft het jongste er flink van langs. Dit gedrag noemt men kaïnisme. Bij Buizerds loopt dit meestal goed af. Bij de Steenarend bijvoorbeeld doodt het oudste jong bijna altijd het jongste.
Een drietal jonge Ransuilen in dreighouding.